Ma 2024. 7. 24, szerda, Kinga, Kincsõ napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.

Óvoda

Oxigénpalack óvodáknak

Forrás : Népújság 2018-11-19

Hosszú várakozás után hozzáfoghattak a Kerelőszentpál központjában levő egykori római katolikus iskola épületének felújításához.

A támogatást erre az esperesi hivatal közvetítésével a magyar kormány óvoda-bölcsőde programja biztosítja. Az épület az államosításig egyházi iskolaként működött, majd óvoda lett belőle. A rendszerváltás után adódott lehetőség arra, hogy az egyház visszaigényelje egykori épületét. Hosszabb folyamatot követően 2004-ben papíron visszaszolgáltatták az ingatlant, de gyakorlatilag 2009 végén vehették birtokba. Azóta használatlanul állt a több mint 100 éves épület, amelyen még állagmeg-őrzési munkálatokat sem tudtak végezni. Mint ismeretes, a magyar kormány tavaly óta támogatást nyújt a Kárpát-medencében levő óvodák, bölcsődék felújítására, építésére. Így az esperesi hivatalon keresztül igényelt pályázatra érkezett az a támogatás, amiből hozzáfoghattak a kerelőszentpáli épület bővítéséhez, felújításához. Egyelőre 31 millió forintot ruháznak be. A sikeres pályázás után az utolsó engedélyeket októberben kapták meg, így csak ezt követően vonulhattak a helyszínre az építők. A tervek szerint a földszinten három nagyobb csoport számára teret biztosító helyiségek, mosdók, iroda és a kazánterem lesz, a régi épületben pedig étterem és konyha kap helyet. Az új szárnyat összekötik a régi épülettel.

Fotó: Vajda György

Az elképzelésben manzárdosítás is szerepel, de egyelőre ez csak távlati terv, ugyanis a jelenleg rendelkezésre álló összeg háromszorosa is elkelne – tájékoztatott a helyszínen Bertalan László kerelőszentpáli plébános. A munkálatok folytatásához szükséges pénzösszegre nem pályáztak. A plébános reméli, hogy folytatódik a program, és sikerül a befejezéshez szükséges pénzösszeget előteremteni. Remélik, az idén tető alá kerül az új szárny. – Az épületet óvodaként és napköziként szeretnénk működtetni, remélem, lesz erre megfelelő anyagi fedezet, és gyerek is. Örülünk annak, hogy közösségünk számára megmenthetjük az épületet – mondta a plébános. Azt is hozzátette, gyülekezetéhez mintegy 900-an tartoznak, azonban rendszeresen mintegy 50-en járnak templomba az idősebb generáció tagjai közül. Reméli, hogy az felújított óvoda működtetése is fellendíti majd a közösségi szellemet.